Zo weet je of je last hebt van het verlies van je kindje

Stel, het is al even geleden dat jij je kindje tijdens de zwangerschap hebt verloren. Hoe weet je of het na maanden of zelfs na jaren alsnog nodig is om hier bij stil te staan? De situaties hieronder komen allemaal voor bij vrouwen die een miskraam of afgebroken zwangerschap hebben meegemaakt. Sommige vaker dan andere, en een combinatie is ook mogelijk. Wil je zeker weten of je last hebt van het verlies en of het je belemmert in je dagelijks leven, neem dan deze checklist door.

  • Sinds het verlies heb je minder vertrouwen in je lichaam. Je hebt het gevoel dat je lijf je in de steek gelaten heeft. Je kunt je zelfs schuldig voelen en denken dat je iets verkeerd hebt gedaan. Weet dat dat nooit het geval is!
  • Je vindt het moeilijk om je levende kinderen te vertellen over het kindje dat er ook is geweest. Misschien heb je twijfels of je het ze wel moet vertellen.
  • Praten met je partner over het verlies gaat gepaard met spanningen. Jij wil het er over hebben, maar hij heeft nergens last van. Voor hem is het voorbij.
  • Ergens voel je dat het goed is meer te doen aan het verwerken van het verlies. Je hebt alleen geen idee hoe.
  • Je probeert jezelf gerust te stellen met gedachten als ‘Ik heb nu een gezin, ik mag niet klagen. Er zijn vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen’. Of: ‘Ik heb lang geleden een abortus gehad en als straf heb ik daarna een miskraam gekregen’.
  • Je leest of hoort over iemand die een miskraam heeft gehad en je voelt er plotseling van alles bij. Ineens houdt je eigen miskraam je erg bezig.
  • Je hebt minder energie sinds je miskraam. Het leven van gezin en werken kost meer moeite dan ervoor.
  • Je piekert meer. Je maakt je zorgen over dingen waar je eerst niet mee bezig was.
  • Er gaan nog steeds verschillende emoties door je heen. Het ene moment wil je huilen van verdriet, het volgende moment ben je boos of juist bang. Of je hebt onverklaarbare stemmingswisselingen. Heb je nog een kinderwens of ben je opnieuw zwanger, dan is het heel normaal dat je bang bent.

Heb je (nog) last van een of meer van deze situaties? Weet dat je niet de enige bent. Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap verdient aandacht. Jij verdient het en je kindje ook. Lees verder wat je zelf kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld een gratis telefoongesprek aanvragen om het erover te hebben.