Zo kun jij je kindje(s) alsnog laten registeren in de BRP

Schrijven met vulpen

Sinds 4 februari is het mogelijk om je kindje(s), ook levenloos geboren, te laten bijschrijven bij jouw gegevens als ouder in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat kan ook als je een miskraam hebt gehad. Het maakt niet uit hoe pril de zwangerschap was en hoe lang het geleden is. Ook bij een afgebroken zwangerschap of een abortus is het mogelijk om je kindje te laten bijschrijven.

Gemeente Oss

Bij de gemeente Oss zijn er na een maand al meer dan 50 aanvragen geweest van mensen die hun kindje willen laten bijschrijven. Ambtenaren van de gemeente nemen alle tijd die nodig is om mensen hun verhaal te laten vertellen. Heel fijn. Woon jij nu in de gemeente Oss en heb jij een kindje verloren tijdens de zwangerschap? Je kunt hem of haar alsnog laten bijschrijven in de BRP. Het eerste wat je doet is bellen of mailen met de burgerlijke stand van de gemeente Oss. Onderaan dit artikel vind je de gegevens. Je krijgt direct contact met de ambtenaar die hierover gaat en zij bespreekt met je hoe de registratie verloopt en wat je nodig hebt.

Handig om te weten

  • Je kindje laten schrijven in de BRP doe je in de gemeente waar je woont. Ook als je kindje in een andere gemeente is geboren.
  • Om je kindje te laten bijschrijven heb je een akte van geboorte (levenloos) met de naam nodig.
  • Bij de gemeente Oss zijn ze heel welwillend om uit te zoeken of die akte er wel of niet is en eventueel bij een andere gemeente op te vragen.
  • Bestaat er nog geen akte, dan kun je die alsnog laten opmaken bij de gemeente waar je kindje is geboren. Met gegevens uit je medisch dossier, een verslag van de verloskundige of andere informatie die wijst op zijn of haar bestaan, kun je de akte van geboorte aanvragen.
  • De datum van bevallen van je kindje en de namen komen in de akte te staan.
  • De akte van geboorte vraag je samen met de andere ouder aan.
  • Bestaat er wel een akte, maar staan er nog geen voornamen op? De geboorte gemeente van je kind kan ze alsnog bijschrijven op de akte.
  • Met de akte van geboorte kun je je kindje laten bijschrijven bij je gegevens in de BRP. Dat kun je alleen voor jezelf aanvragen. De andere ouder beslist zelf wat hij of zij wil doen.

Andere gemeente

Als het goed is, gaan andere gemeenten net zo prettig om met verzoeken tot bijschrijven als de gemeente Oss. Mochten je ergens tegenaan lopen, op Facebook zijn er groepen te vinden die de krachten bundelen. Kom je er niet uit, bel me dan gerust.

Contact gemeente Oss

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je mailen naar burgerlijkestand@oss.nl. Je kunt ook bellen met het algemene telefoonnummer 14 0412.

Ziekenhuis Bernhoven

Ben je onder behandeling geweest in ziekenhuis Bernhoven? Neem dan contact op met het PatiëntService bureau via telefoon 0413 – 40 29 00. Ook als het lang geleden is gebeurd. Ze zoeken graag voor je uit of er nog medische gegevens te vinden zijn, waarmee jij een akte kunt laten opmaken en je kindje kunt laten bijschrijven in de BRP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *