Een boom is een goede plek om je kindje bij te herinneren

Alle bomen zijn bijzonder. Diepgeworteld in de aarde reiken ze zo hoog mogelijk met hun kruin naar de hemel. Iedere boom doet dat op zijn eigen manier. Snel of langzaam groeiend, op een eigen moment blad krijgend en weer verliezend.
Wereldwijd hebben bomen een bijzondere betekenis gekregen vanuit religie of vanuit natuurrituelen en staan symbool voor het leven van geboorte tot de dood.
Bomen zijn de longen van de aarde, geven zuurstof, schaduw en koelte als van een airco. Zo kan ik nog heel lang doorgaan over de kracht van bomen. De ginkgo biloba is op dit moment mijn absolute favoriet.

 

Symboliek van bomen

Bomen symboliseren van oudsher het leven van geboorte tot de dood, van de aarde tot de hemel. Elk volk heeft een eigen heilige boom, een levensboom. De Aboriginals vereren de eucalyptus. De Kelten beschouwen de taxus en de eik als toegangspoorten tot de hemel. Bomen bieden een veilige plek voor het uitvoeren van herinneringsrituelen. Bomen gaan langer dan een leven mee, houden herinneringen letterlijk en figuurlijk levend en bieden troost.

Net als bloemen staan ook bomen ergens symbool voor. Denk aan een eik en je denkt aan de kracht en stevigheid van meubels. De eik wordt ook wel gezien als de koning van de bomen. Een appelboom staat voor liefde, trouw en vruchtbaarheid. In China staat de appelboom zelfs voor vrede. De beuk is de koningin van het bos. Ze staat voor waardigheid en symboliseert vrouwelijke kracht en wijsheid.

 

Ginkgo biloba

Zaadjes van de ginkgo schijnen vanuit Japan in China terecht gekomen te zijn en in beide landen planten ze deze boom al eeuwenlang bij boeddhistische tempels. Het is een heilige boom en symboliseert de eeuwigheid. Het is bovendien een stevige standvastige boom die tegen een stootje kan en de enige in zijn soort is. De ginkgo noemen ze zelfs een levend fossiel. De boom zoals we die nu kennen heeft zich nauwelijks aangepast aan zijn omgeving en is bijna identiek aan de vormen die zijn gevonden in fossiele resten. Ook is het de laatste overlevende van een familie die 300 miljoen jaar geleden opdook en 100 miljoen jaar geleden begon uit te sterven.

 

De bijzondere blaadjes van de ginkgo

Toen ik de blaadjes eens goed ging bekijken, was ik verkocht. De ginkgo staat voor mij symbool voor de ongeboren kindjes. Alle blaadjes zijn verschillend van vorm en in de herfst kleuren ze prachtig geelgoud. In de vorm van de blaadjes zie ik zowel een hart als een vlinder. Bovendien lijken sommige blaadjes uit twee delen te bestaan en andere juiste weer niet. Alsof elk blad antwoord geeft op de vraag “Hoe blijven we verbonden?” Daarom ben ik van de gedroogde blaadjes herinnerkunst gaan maken. Om jouw kindje voor altijd een mooie plek in huis te geven.

 

Herinneren bij een boom

In heel Nederland vind je herinneringsbossen waar je een boom kunt laten planten ter herinnering aan je kindje. Ook als het lang geleden is en je hem of haar niet hebt kunnen vasthouden. En natuurlijk ook als jij je eigen tweelinghelft wilt eren. Je kunt een boom in je eigen tuin planten. De ginkgo is heel geschikt en doet het ook goed in de stad. Misschien voel je wel een verbinding met een boom die bij je in de buurt in een park staat. Alles is goed. Alle bomen zijn namelijk geschikt om bij te herinneren, onder tegen de stam stil te zitten en rust te vinden. Kies een boom en de boom kiest jou.

 

Lees hier verder over herinnerkunst met ginkgo blaadjes.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *