Dit kun je doen als iemand in je omgeving een kindje verliest tijdens de zwangerschap

druppel in water

We zijn het niet gewend. Praten over het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. De ouders die het meemaken heb je leren kennen, maar het kindje daarentegen heb je nooit gezien. Voor jou was hij of zij nog onzichtbaar. Eigenlijk alleen de moeder heeft een directe verbinding met het kindje ervaren. Vind jij het lastig wat je moet zeggen of doen om de ouders tot steun te zijn? 

Ik geef je 7 tips.

Om de tips toe te passen, maakt het niet uit of iemand een miskraam heeft gehad, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een tweelinghelft is verloren. Heeft de moeder er zelf voor gekozen om afscheid te nemen van haar kindje, dan doet het er niet toe wat de reden is. Zij is net zo verdrietig als andere moeders die hun kindje verliezen. In alle gevallen zijn deze tips bruikbaar en heel helpend voor zowel de moeder als de vader.

  1. Vraag naar de naam van het kindje, of hoe de ouders graag over hem of haar willen praten. Als ze -nog- geen naam hebben, kan het zijn dat ze sterrenkindje fijn vinden, of vlinderkindje. Je hoeft zelf niets te verzinnen, je mag het gewoon vragen. Ook als het verlies langer geleden is gebeurd. Als je weet hoe de ouders hun kindje noemen, kun je er makkelijker over beginnen. Ook op een later moment.
  1. Bied praktische hulp aan. Neem bijvoorbeeld een pan soep mee van verse groenten van het seizoen. Soep werkt verbindend en troostend en kunnen de ouders op elk moment opwarmen. Je kunt ook boodschappen meenemen waarvan je weet dat ze nodig zijn. Of doe iets leuks met eventuele andere kinderen. Dan kunnen de ouders ook even met zijn 2-en samen zijn.
  1. Weet je niet wat je het beste kunt zeggen? Je kunt altijd vragen stellen als ‘Hoe gaat het vandaag?’ of ‘Hoe heb je vannacht geslapen?’ Stel concrete vragen waar de ouder antwoord op kan geven. Een algemene vraag als ‘Hoe gaat het?’ is moeilijk te beantwoorden.
    Zie je de ouders voor het eerst na het verlies van hun kindje, dan zeg je gerust ‘Gecondoleerd met jullie verlies’.
  1. Onthoud belangrijke datums, zoals de dag van het verlies en de uitgerekende datum. Laat de ouders weten dat je aan ze denkt, bijvoorbeeld door een kaartje te sturen of even te bellen.
  1. Laat ouders hun verhaal vertellen. Je hoeft alleen te luisteren. Weet dat de stilte de mooiste uitnodiging is om verder te vertellen. Stiltes hoef je niet op te vullen met eigen woorden. Adviezen geef je liever niet, en je vertelt ook niet over je eigen ervaringen of over die van iemand anders die je kent. De ouders hebben alleen een luisterend oor nodig om hun verhaal te vertellen. En dat kan keer op keer op keer zijn, en als jij dan steeds opnieuw alleen luistert, zijn ze je eeuwig dankbaar.
  1. Elke ouder rouwt op zijn of haar eigen manier. Zeker de moeder kan door een achtbaan van emoties gaan. Ook later nog. Er is natuurlijk verdriet, maar er kunnen ook schuldgevoelens spelen. Bijvoorbeeld: ‘Het is mijn schuld dat we ons kindje zijn verloren, ik had meer moeten rusten’. Een moeder kan zich ook boos voelen. ‘Waarom is hij of zij bij me weggegaan?’. Als ze weer opnieuw zwanger wil worden of dat al is, dan is ze bijna altijd bang. Bang dat het weer mis zal gaan. Heb je het idee dat dit speelt, stel haar dan gerust en zeg dat het heel logisch is dat ze verschillende emoties naast en door elkaar voelt. Dat heeft elke vrouw die een kindje verliest tijdens de zwangerschap.
  1. Ben je familie van de ouders en het kindje of sta je op een andere manier heel dichtbij, denk dan ook aan jezelf. Jij had ook verwachtingen en verlangens. Als grootouders verlangde je naar een kleinkind. Als oom en tante naar een neefje of nichtje. Hij of zij was onderweg en wordt nu niet geboren. Jij hebt ook verdriet. Praat er met anderen over en stop je eigen emoties niet weg. Liefst met anderen dan de ouders. Dan kun je hen nog beter tot steun zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel zelf behoefte om het er met iemand over te hebben? Weet dat jij ook een persoonlijk gesprek kunt aanvragen. Misschien is dat het enige dat je nodig hebt en kun je daarna gerustgesteld weer verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *