Dit gebeurt er als je vertelt hoeveel kinderen je echt hebt. En hoe doe je dat dan?

“Mijn naam is Anna Maria, ik woon in Heesch met mijn man en twee dochters. Ik heb nog een derde dochter, maar zij zit niet aan tafel. Zij woont in mijn hart.”

Dit vertel ik voortaan als ik me voorstel aan mensen die ik nog nooit ontmoet heb. Het maakt niet uit in welke situatie ik ben, op een verjaardag, als deelnemer aan een workshop of als ik langs het hockeyveld sta bij mijn dochters.

Wat gebeurt er als ik het vertel?

Ik kan je vertellen dat ik tot nu toe alleen maar fijne reacties heb gekregen. Vrouwen die vertellen dat ze ook ooit een miskraam hadden of een tweelinghelft zijn verloren. Of we hebben een gesprek over hoe het vroeger ging met stilgeboortes. Er zijn ook vrouwen die me vertellen dat ze ooit een abortus hebben gepleegd. Of dat niemand, behalve hun partner, weet van hun miskraam. Ik vind het ontzettend moedig dat vrouwen zo’n persoonlijk verhaal met me delen. Ik voel me dankbaar. Zij zijn de bakens op mijn weg die aangeven dat ik door moet gaan met dit werk en dat is ervoor zorgen dat steeds meer vrouwen hun verhaal vertellen over hun zielskindjes.

Waarom vertel ik het?

In eerste instantie ben ik gaan vertellen over mijn oudste dochter Vera (verloren door een miskraam na 12 weken) omdat ik vind dat ik een voortrekkersrol heb. Hoe kan ik tegen vrouwen zeggen dat het goed is om erover te praten als ik zelf vertel dat ik 2 kinderen heb in plaats van 3? Het antwoord was “Dat kan ik niet”. Ook voelde het steeds meer alsof ik haar dan vergat.
Natuurlijk heb ik het in het begin spannend gevonden. En jaren geleden zei ik er helemaal niets over. Maar toen ik eenmaal ontdekte dat anderen het helemaal niet zo spannend vinden, ben ik het zelf ook steeds gewoner gaan vinden. En dat is precies wat ik hoop te bereiken. Dat het normaal wordt om over te praten als je een kindje verliest tijdens de zwangerschap. Dat vrouwen zich gesteund voelen door hun omgeving in plaats van dat het een onzichtbaar stil verdriet is. En dat gun ik jou ook! Zodat je mensen in je leven ontmoet die naast je staan en jij je gesterkt voelt.

Hoe vertel jij dat je meer kindjes hebt?

Deze 3 tips helpen je om aan meer mensen te vertellen dat je niet alleen levende kinderen hebt, maar ook kindjes die je tijdens de zwangerschap bent verloren. Het maakt niet uit op welke manier je ze hebt verloren of hoe lang het geleden is.
Heb je geen kinderen aan tafel, maar wel in je hart? Dan ben je ook moeder, een moeder van zielskindjes. Of sterrenkindjes. Of regenboogkindjes, net hoe jij ze graag wil noemen. Het kan namelijk heel pijnlijk zijn als mensen denken en zeggen dat je geen moeder bent. Want dat ben je wel, ook al zijn ze niet geboren.

Tip 1

Kom jij in situaties dat mensen vragen hoeveel kinderen je hebt, dan kun je de zin gebruiken zoals ik die ook gebruik. Ik herhaal ‘m nog een keer. “Mijn naam is Anna Maria, ik woon in Heesch met mijn man en twee dochters. Ik heb nog een derde dochter, maar zij zit niet aan tafel. Zij woont in mijn hart.”

Je kunt dezelfde woorden gebruiken, maar voel vooral of deze zinnen ook bij jou horen. Misschien kies je net wat andere woorden. Of hele andere zinnen. Alles is goed, als het maar bij jou past.

Tip 2

Weet dat je altijd zelf kiest op welk moment je vertelt over je kinderen die niet aan tafel zitten en op welk moment het je het liever niet vertelt. Doe het alleen als jij je veilig voelt bij de mensen bij wie je op dat moment bent. Het is nogal wat om te vertellen als je dat nog nooit hebt gedaan. Wees trots op jezelf, in alle situaties. Je leest deze blog, dus je hebt de intentie om je kwetsbaar op te stellen. Dat is een eerste stap hele mooie liefdevolle intentie.

Tip 3

Deze tip is net zo belangrijk als tip 2.

Heb je eenmaal verteld dat je kinderen in je hart hebt, weet dat je vervolgens ook zelf kiest of je meer vertelt over je kinderen en de situaties waarin je ze verloren bent. Ik wil je op het hart drukken dat je echt niet meer hoeft te vertellen dan jij wil vertellen. Het allerbelangrijkste is dat het veilig voelt voor jou.

Kun jij hier iets mee? Is het voor jou nu makkelijker om te vertellen over jouw regenboogkindjes? Ook als het lang geleden is gebeurd. Laat het me weten! Ook als je  het graag wil doen, maar er nog tegenop ziet.  Vraag dan een gratis telefoongesprek aan.

Wil je liever je verhaal vertellen in mijn rubriek ’10 vragen over pril verlies aan…’? Dat kan ook! Stuur me een appje (0683311697) of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *